Arată-mi cum te porți cu cel slab și-ți voi arăta cine ești!


Într-o predică, un păstor de suflete le spunea fetelor din Biserică să fie atente la modul în care bărbații cu care doresc să se căsătorească se comportă cu animalele. Spunea sfinția sa: ”un bărbat brutal cu animalele din gospodăria lui va fi brutal, după o vreme, și cu soția sa. E doar o chestiune de timp…” E multă înțelepciune în constatările predicatorului! Felul în care un om se comportă cu acele creaturi inocente, a căror responsabilitate o poartă chiar el, e o imagine în miniatură a caracterului său. Cel mai bun test, cred eu, al felului de-a fi al cuiva, se poate realiza dându-i putere. Dați-i unui om putere și veți ști cine este, cu adevărat! Puneți-l în poziție de autoritate și, din felul în care se comportă cu subordonații, îi veți descoperi lăuntrul! Aveți dubii cu privire la o persoană cu care doriți să colaborați? Întrebați-i pe colegii inferiori lui ca grad ierarhic cum se comportă cu ei și veți ști ce alegere să faceți! Poate că cea mai bună descriere a unui părinte am obține-o de la copilul cel mai neascultător, cele mai bune referințe despre un medic de la infirmierii săi, cele mai de preț recomandări despre un lider de la angajații cei mai de jos. Iar despre caracterul nostru creștin, cele mai multe lucruri le știu cei care ne greșesc, din reacțiile noastre față de ei.

Vă rețin atenția cu o ilustrație iubită de mine. În vitrina unui magazin de animale era un afiş: “Căţeluşi de vânzare”. Un baieţel de 10 ani intră şi intreabă care-i preţul unui căţeluş. Vânzătorul îi răspunde că preţul este între 20 şi 40$. Băieţelul bagă mâna în buzunar, scoate câteva monezi. Numără 2.15 $ … şi apoi întreabă: “-Aş putea vedea căţeluşii?”
Vânzătorul zâmbeşte. Fluieră, din magazin iese afară căţeaua şi în urma ei 5 căţeluşi frumoşi. Al şaselea căţeluş… rămase în urmă şi nu se apropia! Băieţelul întreabă: “- De ce căţeluşul acesta şchioapătă?” Omul îi răspunse că el s-a născut cu o problemă la picior şi va şchiopăta toată viaţa! “- Acesta-i caţeluşul pe care-l doresc”, a spus băieţelul cu bucurie în glas. “- Dacă asta e dorinţa ta, ţi-l dau gratis!” Copilul s-a suparat şi a răspuns: “- Nu-l vreau gratis, preţul lui e la fel ca şi a celorlalţi căţei, îţi voi da tot ce am la mine acum, şi în fiecare lună îţi voi plăti 50 de cenţi, până voi achita preţul lui intreg!” “- Eşti sigur că vrei acest căţeluş? Doar niciodată nu va putea fugi sau juca sau sări precum ceilalţi!” Băieţelul s-a aplecat, şi-a ridicat puţin pantalonul şi i-a arătat vânzătorului aparatul de fier ce-i susţinea piciorul strâmb. “- Nici eu nu pot alerga, de aceea acest căţeluş are nevoie de cineva care să-l înţeleagă!” Ochii vânzătorului s-au umplut de lacrimi când i-a spus copilului: “- Mă rog şi sper ca fiecare căţeluş să aibă pe cineva care să-l iubească, aşa precum tu îl vei iubi pe acest căţeluş!” Morala: arată-mi cum te porți cu cel slab și-ți voi arăta cine ești!

Biblia este plină de pilde emoționante. Unul dintre episoadele dragi mie este acela în care David, acum rege cu drepturi depline, întreabă: ”Mai este cineva din casa lui Saul, ca să-i arăt bunătatea lui Dumnezeu?” (2 Samuel 9, 3a). Și-acum fiți atenți care este răspunsul primit: ”Mai este un fiu al lui Ionatan, olog de picioare” (2 Samuel 9, 3b). Cum credeți că a reacționat regele? Cumva s-a întrebat: ”Vreau eu să fac bine, dar chiar să am de-a face cu un șchiop? Oamenii cred în Israel că infirmitatea e urmarea păcatelor proprii sau ale părinților. Ce va zice poporul despre regele său? Ori, pentru un împărat, imaginea contează mai mult decât orice”. Nicidecum. David i-a spus fiului lui Ionatan, sincer, fără ezitare, fără dubii: ”Mefiboșet, nu te teme, pentru că îți voi arăta negreșit bunătate, pentru Ionatan, tatăl tău, și-ți voi da înapoi tot ogorul lui Saul, tatăl tău, și vei mânca pâine la masa mea neîncetat” (2 Samuel 9, 7). Cu smerenia legitimă condiției sale, Mefiboșet răspunde: ”Ce este robul tău, ca să te uiți la un câine mort ca mine?” (2 Samuel 9, 8). Dar David rămâne pe poziție: ”Mefiboșet să mânânce la masa mea, ca unul dintre fiii împăratului”. (2 Samuel 9, 11). Cuvintele lui David nu rămân fără acoperire, ci își găsesc întru totul împlinire. De aceea, capitolul 9 se încheie în felul acesta: ”Astfel, Mefiboșet a locuit la Ierusalim, pentru că mânca neîncetat la masa împăratului”. Vrând să sublinieze și mai mult ineditul situației, paragraful continuă în acest mod: ”Și el era olog de picioare” (2 Samuel 9, 13). Concluzia rămâne aceeași: arată-mi cum te porți cu cel slab și-ți voi arăta cine ești!

Dacă astăzi Isus ar coborî printre oameni, și-ar găsi plăcerea tot printre cei mai disprețuiți. Cei mai bogați ar fi, în ochii Lui, sărmanii. Sănătoși ar deveni de-ndată cei care-și recunosc infirmitățile și, implicit, nevoia de doctor. Îmbrăcați în haina îndreptățirii ar fi într-o clipă cei vinovați de păcate mari, dar conștienți de propria sărăcie-n duh. După ani de cunoaștere de aproape a câtor mai multor creștini, din multe confesiuni, îmi devine tot mai apăsătoare această tristă constatare: sensibilitatea, empatia, aplecarea spre cei mai slabi (fie în cunoștință de Cristos, fie în credință, fie în practică) se pierd cu o viteză uimitoare. Treptat, în loc să ne pese de ceilalți, să simțim cu ei, să plângem cu ei, să le ascultăm poveștile triste, să ne implicăm în viețile lor, să le acordăm un zâmbet, o îmbrățișare, o mângâiere, în loc de toate acestea, începem să ne fălim cu statutul și cu biruințele noastre în Cristos, ca și cum am fi ceva cu de la noi putere. Arată-mi cum te porți cu cel slab și-ți voi arăta cine ești!

Noi doar datorită Domnului Isus am cunoscut mai multe decât ceilalți despre Dumnezeu și am înțeles chemarea Sa. Ieri noi eram cei slabi, cei ologi. Astăzi, dacă Regele a plătit cu prețul propriei vieți înfierea noastră, dacă Regele a binevoit să ne invite să mâncăm la Masa Lui, împreună cu El, e dovadă nu a vredniciei noastre, ci a adâncimii milostivirii Sale. Milă care nu ne împuternicește a-i trata cu dispreț pe semeni, ci ne responsabilizează a trăi până la sacrificiu iubirea pentru ei. Caracterul lui Dumnezeu s-a arătat în deplina-i frumusețe prin faptul că L-a dat la moarte pe Cel puternic, pentru noi, cei slabi. Caracterul nostru se vădește în modul în care ne purtăm cu cei mai slabi, pentru o vreme, decât noi.

Doamne Isuse, ajută-ne să fim vederea celor nu văd, auzul celor care nu aud, mâinile celor fără de mâini, picioarele celor lipsiți de picioare, iubirea celor care-și recunosc lipsa!

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Arată-mi cum te porți cu cel slab și-ți voi arăta cine ești!

 1. irina zice:

  „Doamne Isuse, ajută-ne să fim vederea celor nu văd, auzul celor care nu aud, mâinile celor fără de mâini, picioarele celor lipsiți de picioare, iubirea celor care-și recunosc lipsa!” AMIN !

  andrei, sunt minunate lucrurile pe care le-ai scris. Ii multumesc Domnul ca te inspira si noi suntem mustrati prin cele scrise. foarte frumos !

  sa te binecuvinteze El 🙂

 2. Raluca Fechete zice:

  Foarte frumos spus. De multe ori Domnul imi vorbeste prin scrierile tale si nu pot decat sa fiu recunoscatoare si multumitoare pentru aceste cuvinte. E minunat cum Tatal nostru ne vorbeste intr-un mod unic. Multumesc ca te lasi folosit…:)

 3. Mihaela Pana zice:

  … si nu numai ca ieri eram slabi, ci si azi suntem, doar ca am devenit constienti de asta si cautam sa ne vindecam, spre deosebire de altii!

  Foarte frumoase si esentiale indemnuri, de a raspunde celor care au nevoie de noi… Si aici e bine sa fim foarte atenti, sa nu facem asta decat din dragoste, mila, cu sentimentul ca e datoria noastra pentru el, dar si pentru noi! Mai mult, sa privim pe „cel slab” ca pe cel trimis de Domnul pentru ca noi sa lucram ceea ce ne lipseste (rabdarea, bunatatea, intelepciunea, dragostea). Deci sa privim ca pe o ocazie buna de a ne curata sufletele si nu doar ca raspuns la nevoia celuilalt… Sper ca m-am facut inteleasa.

 4. Miki zice:

  Domnul sa te binecuvanteze si sa te inspire in continuare. Imi vine in minte versetul din prov 12:10- „Cel neprihanit se indura de vite, dar inima celui rau este fara mila”. In lucruri mici stau elemente ce ne definesc ca oameni. Har si pace

 5. Adrian.S zice:

  „Cel mai bun test, cred eu, al felului de-a fi al cuiva, se poate realiza dându-i putere. Dați-i unui om putere și veți ști cine este, cu adevărat!”

  Asa e.Dar stau si va intreb.Daca i-am dat putere unui nebun,cum il mai schimbam?Cel putin in politica suntem obligati sa-i suportam 4 ani.:D

 6. Adrian.S zice:

  Intrebare.Unchiul meu a fost nevoit sa loveasca cu bata un caine care a sarit sa-l muste.
  Poate fi considerat actul sau brutalitate fata de animale?

  • Nu, nicidecum. Unchiul a intrat intr-o reactie de adaptare de tip agresiv, ca raspuns legitim la un pericol real. Este un act de aparare, nu de brutalitate. Doar daca in situatii obisnuite de viata, din placerea sadica de a le face rau animalelor, fara nicio motivatie decat placerea de a vedea necuvantatorul suferind sau supus pe deplin tie, te comporti violent fata de celelalte creaturi, atunci se pune problema unor dereglaje de caracter. Exemplul angajatilor de la ecarisaj care au prins membrelor cainilor in smoala e elocvent in sensul acesta. Multumesc de intrebare! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s