E viața după cum ți-o faci?


Imagine          Moartea unor persoane umane cheamă mereu la tăcere și prezență, din partea noastră, a celor rămași. De aceea, m-au oripilat imaginile de la înmormântarea unei mame și a doi prunci ai săi, ce-au circulat pe internet. Pe cât m-au indignat imaginile, pe atât m-a emoționat istorisirea. În timp ce stăpânul casei era plecat, fratele acestuia, dependent de droguri, găzduit în casa lui, îi ucide soția și doi copii. Un singur beleluș e salvat, și aceasta doar pentru că nu era în aceeași cameră cu victimele. Bărbatului îi mor într-o zi soția și doi copii, omorâți fiind de fratele său, pe care l-a găzduit pentru a-l ajuta să se lase de toxice. Familia – compusă din creștini practicanți, cunoscuți și iubiți de întreaga biserică locală.

Aproape zilnic, aud acest mesaj: ”Viața e după cum ți-o faci!” Mulți cred că succesul, bunăstarea, sunt rezultatele meritelor lor. Pe palierul celălalt, mulți cred că ale lor alegeri le determină exclusiv viața. Primii se umplu de mândrie, încât abia mai încape vreun strop de sensibilitate în inimile lor pentru cei care sunt în nevoie sau în suferință. Cei din a doua categorie se învinovățesc peste măsură de tot trecutul lor și, adesea, de lucruri care nu au stat niciodată  în controlul lor: ”off, de aș fi ajuns mai devreme cu el la spital poate nu murea”, ”dacă aș fi fost copil cuminte, poate părinții mei nu s-ar fi despărțit”, etc.

Pe de cealaltă parte, sunt oameni care trăiesc într-o pasivitate extraordinară, punând toate eșecurile lor pe seama ”destinului”. Îmi amintesc de un tânăr pe care l-am întrebat odinioară de ce nu întreprinde nimic pentru a-și găsi un loc de muncă, dacă se tot lamentează că nu are serviciu. Mi-a răspuns clar și tăios: ”-Dacă Dumnezeu vrea să lucrez, îmi va da un loc de muncă. Nu trebuie să-l caut eu”. E înțeleaptă zicala românească: ”Dumnezeu îți dă, dar nu-ți pune și-n traistă!” Se pare că tânărul cu pricina nu voia nicicum să fie de acord cu ea.

În Sfânta Scriptură, cuvântul ”viață” apare de aproape 500 de ori. Sub inspirația Spiritului Sfânt, toți autorii Bibliei, care au vorbit despre viață, au considerat viața ca fiind cea mai înaltă valoare. Nu găsesc nicăieri, în toate aceste versete, vreo învățătură categorică care să afirme că ”viața e după cum ți-o faci tu” sau ”nu poți schimba viața ta. Totul e predestinat și, orice ai face tu, nu poți modifica nimic”. Prima afirmație ar contesta suveranitatea și atotputernicia divină și ar face de neînțeles exemple tragice de viață, precum cel descris la începutul reflecției. A doua ”dogmă” ar nega o trăsătură esențială care ne face să fim oglindirea chipului Creatorului: libertatea de a alege.

Psalmistul scria: ”Adu-Ți aminte ce scurtă este viața mea; oare în zadar i-ai zidit pe toți fiii oamenilor?” (Ps. 89,47). Iar Mântuitorul le spunea ascultătorilor săi: ”și perii capului vostru, toți sunt numărați. Nu vă temeți…” (Luca 12,7). Viața are propriile-i legități și nu se pleacă în fața dorințelor noastre. Această constatare ar trebui să ne producă o mare ușurare: suntem despovărați de faptul că stă în puterea noastră exclusivă ceea ce ni se întâmplă. Sunt circumstanțe care ne iau prin surprindere, sunt pietre puse în calea unor năzuințe ale noastre, sunt, pe de cealaltă parte uși deschise pe care nu ni le-am imaginat niciodată. Sunt întristări care vin asupra noastră fără ca noi să le atragem, sunt mângâieri care ne aduc liniște în cele mai tulburătoare clipe ale vieții.

”Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra!” (Mat. 6,33). ”Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide” (Matei 7,7). Pentru cei dintre noi mai înclinați spre pasivitate, Biblia abundă de îndemnuri la acțiune. Viața de creștin este o viață de adorare și de căutare totodată. De credință și de fapte ale credinței. De așteptare încrezătoare, de odihnă în Voia Lui, alături de implicare deplină în propria viață și în viețile celorlalți. Viața de creștin presupune responsabilitate individuală.

Preaiubiților, viața nu este rezultatul plenar al voinței și alegerilor mele. Până nu privesc viața ce mi-a fost hărăzită ca darul divin și șansa la fericirea eternă pentru mine, nu voi conștientiza faptul că nu mai resimt nimic valoros în existența mea doar din simplul motiv că am început să privesc viața-mi ca pe o povară, nu ca pe valoarea supremă care dă preț tuturor lucrurilor. În același fel, viața mea nu poate fi trăită fără de mine și-n afara alegerilor mele. Sunt întrebat mereu cum să răspund provocărilor ei, astfel ca, la sfârșit de drum, când se trage linie, să fiu găsit ca un administrator iscusit al talantului ce mi-a fost dat.

Uneori, nu-i ușor să știi când să aștepți și când să acționezi. Când e cazul să lași lucrurile să decurgă în ritmul lor, hotărăt de Sus, când e cazul să intervii. De aceea, tare de folos ne este a rosti necurmat această rugă: ”-Doamne, dă-mi seninătatea să accept ceea ce nu pot schimba, curaj să schimb ceea ce pot și înțelepciunea să le deosebesc!”

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la E viața după cum ți-o faci?

 1. FRUMOS !!! adevărată încântare şi liniştire cuvintele tale! Mulţumesc!

 2. Anonim zice:

  Multumesc, Andrei!

 3. Mihai-Sorin zice:

  @” E viata dupa cum ti-o faci?”

  Tamara Laroux, dupa experienta cutremuratoare pe care a avut-o ,este de parere ca viata vesnica sau destinul este dupa cum ti-o /ti-l faci.

  Iata doua linkuri cu marturia ei

 4. Valentina zice:

  Foarte frumos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s