Rolul bisericilor protestante în căderea regimului comunist


– fragment din cartea ”Credința interzisă”, scrisă de Lois M. Bass-

Laszlo Tokes.220x160x1resized”Probabil că cel mai curajos și franc critic al regimului lui Ceaușescu a fost Laszlo Tokes, pastor al Bisericii Reformate Maghiare, care servea minoritatea maghiară din România. În ultimele stadii ale dictaturii sale, Ceaușescu a venit cu ideea bizară de a distruge o serie de orașe și sate românești, inclusiv biserici și monumente istorice, și de a construi multe blocuri ca locuințe pentru populația rămasă fără adăpost. Primele locuri alese au fost cele populate de maghiari și de alte minorități. Într-un interviu televizat, care a ajuns clandestin în Occident în vara anului 1989, pastorul Tokes l-a denunțat sever pe Ceaușescu și planul lui de a distruge moștenirea neprețuită din țara sa.

Ani de zile, conducerea Bisericii păstorite de Tokes încercase să-l reducă la tăcere. În 1986, a fost expulzat din parohia anterioară și mutat la Timișoara. Profesorul de istorie Mark Elliot scrie: ”După expulzarea din România în martie 1989 a doi jurnaliști canadieni pentru că i-au luat un interviu sfidătorului pastor, episcopul Papp i-a ordonat lui Tokes să plece într-un sat îndepărtat. Apoi, când clericul din Timișoara a refuzat să plece, Papp a încercat să-l dea afară pe Tokes, dar socotelile lui i-au fost dejucate de enoriași loiali pastorului lor”.

Interviul apărut la TV al pastorului Tokes a provocat repercursiuni imediate. Autoritățile i-au tăiat telefonul, iar singurele apeluri care mai veneau erau amenințări, care s-au transpus în faptă. Autoritățile au avut grijă să nu dea familiei lui Tokes cartela oblogatorie pentru rațiile de alimente și să-i împiedice pe alții să-i dea de mâncare. În 16 septembrie 1989, în pădurea din apropiere, în împrejurimi care implicau poliția secretă, a fost găsit corpul lui Erno Ujvarossy, un partizan al lui Tokes care s-a făcut auzit. Un alt enoriaș a trebuit spitalizat cu răni grave la cap, primite în timpul unui interogatoriu la poliție. Tokes însuși și-a mutat familia după ce patru atacatori mascați l-au bătut în fața soției sale însărcinate.

Încercările de tot felul ale regimului n-au reușit să-l oprească pe pastorul în vârstă de 37 de ani să spună ce gândește. În 15 decembrie 1989, a început un lanț de evenimente care avea să măture regimul lui Ceaușescu în doar câteva zile. În acea zi de vineri, un camion s-a oprit în fața parohiei Bisericii Reformate. În câteva clipe, oamenii au început să înconjoare casa lui Tokes ca să-l ocrotească. Tokes s-a adresat mulțimii, cerându-i să se încreadă în Dumnezeu și să rămână calmă. Maiorul a ordonat mulțimii să se împrăștie, dar nimeni nu s-a mișcat din loc. Atitudinea lor a declanșat demonstrații în alte părți din Timișoara, care s-au răspândit în cele din urmă până în capitală, București.

În ziua următoare, poliția a atacat mulțimea aflată în afara Bisericii Reformate cu spumă și apă din furtunuri. Mulți au fost arestați. Tokes însuși a fost arestat în ziua de duminică. În acea seară. s-au auzit primele împușcături în piața centrală a orașului, între catedrală și operă. Soldații au deschis focul asupra mulțimii. Pastorul baptist Petru Dugulescu, care venise în sprijinul lui Tokes, vorbește despre 382 de morți și răniți în timpul acelui singur incident. În total, numărul victimelor a fost estimat la 3500. Un om curajos a trecut clandestin peste graniță o casetă audio pe care erau înregistrate împușcăturile. Când posturile de radio occidentale au transmis caseta în auzul românilor, știrea s-a răspândit imediat în toată țara. Aceasta a dus la noi demonstrații în București și în alte orașe mari. În 22 decembrie, regimul s-a prăbușit. Pastorul Dugulescu a auzit știrea în timp ce ținea o cuvântare de la un balcon care dădea spre Piața Operei, scena primelor împușcături. El a spus mulțimii în număr de 150000, felul în care Securitatea îl hărțuise și-l accidentase intenționat. Când a povestit cum îl ocrotise Dumnezeu, ascultătorii au strigat: ”Dumnezeu există! Există un Dumnezeu!”. ”Am cerut mulțimii ca în aceste momente mărețe, istorice și critice, să ne rugăm împreună… Fără să fi fost rugați s-o facă, toată mulțimea a îngenuncheat cu fața spre catedrală”.”

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s