Când faci ceva frumos pentru Isus


maica_terezaMare agitație în Betania. Din mulțime, unii doreau să-L vadă pe Isus, pe care-L simpatizau. Alții erau curioși. Năzuința unora era să-l întâlnească pe Lazăr înviat. Dar, indiferent de scop, cu toții așteptau ca Mesia să fie încoronat ca rege. Doar preoții vremii nu erau entuziasmați de Cristos: puterea lor slăbea pe zi ce trece, iar poporul era pe punctul de a trece de partea Învățătorului, lucru care le slăbea nespus de mult autoritatea. Dacă l-ar fi prins pe Domnul în văzul lumii, liderii religioși s-ar fi discreditat înaintea oamenilor care credeau în El. Așa că au luat hotărârea să-L prindă pe ascuns. Ba chiar se gândeau să-l ucidă și pe Lazăr, pentru că învierea lui dădea mărturie despre puterea lui Isus.

În timp ce afară era agitație, Domnul Isus, împreună cu ucenicii, prânzeau în casa lui Simon, un fost lepros vindecat de Cristos. El a voit să-și arate recunoștința față de Mântuitor, dând un ospăț în cinstea Lui. Era și Lazăr prezent acolo, la masă. Surorile lui, Marta și Maria, deasemenea. Din nou, accentul în Scriptură cade pe Maria: Maria, cea căreia Domnul îi iertase păcatele, cea al cărei frate fusese ridicat din morți, cea care Îi sorbea cuvintele dumnezeiești și, printre altele, aflase despre faptul că Domnul urma să fie ucis de mai marii poporului. Deși era săracă, a luat un vas de alabastru ”cu mir de nard de mare preț”, l-a spart, ungându-i cu el capul și picioarele Domnului Isus. Apoi a îngenuncheat plângând, I-a umezit picioarele cu lacrimile ei și le-a șters cu părut ei lung. De ce a făcut acest gest?

Maica Tereza, întrebată fiind, de un reporter, de ce a făcut ceea ce a făcut pentru sărmanii din Africa și din lumea întreagă, a răspuns: ”Am voit să fac ceva frumos pentru Isus!” Ce cuvinte frumoase! Maria, cea din Biblie, a voit să facă ceva frumos pentru Isus. Nimeni nu i-a înțeles gestul, în afara Celui ce-i cunoștea tainele inimii și curăția intențiilor. De aceea, inspirat de aceste cuvinte, vă invit să medităm împreună, în această reflecție, asupra chestiunii acesteia: ”Ce se întâmplă când faci ceva frumos pentru Isus?”

În primul rând, când faci ceva frumos pentru Isus, oamenii vor spune că nu ești vrednic să te apropii de El: ”fariseul care Îl chemase își spunea în sine: ‘Dacă Acesta ar fi fost profet, ar fi știut cine și ce fel de femeie este aceasta care Îl atinge, căci este o păcătoasă’.” (Luca 7,39). Simon n-a crezut-o vrednică de un astfel de gest de smerenie. Dar Isus a rostit asupra ei binecuvântarea Sa: ”Iertate îți sunt păcatele! Credința ta te-a mântuit; du-te în pace!” (Luca 7,50). Când faci ceva frumos pentru Isus și ceilalți nu te consideră calificat pentru asta, Domnul însuși te înalță mai presus de acuzațiile și de vorbirile de rău ale lor.

În al doilea rând, când faci ceva frumos pentru Isus, oamenii te vor acuza că săvârșești o risipă, când ai putea investi mai mult în alte cauze. Unul dintre ucenicii Domnului, Iuda trădătorul, care urma să-l vândă, a zis: ”De ce nu s-a vândut mireasma aceasta cu trei sute de dinari și să se dea săracilor?” (Ioan 12,5). Astăzi, sunt ovaționate proiectele sociale: construcția de spitale, azile, orfelinate, și sunt discreditate proiectele ecleziale: susținerea misionarilor, conferințele creștine, construcția unor lăcașuri de cult. Mulți care slujesc în bisericile locale sunt criticați de apropiații lor: ”De ce să mai mergi la biserică?”, ”De ce să ai vreo slujire în biserică?”, ”Lasă-i pe alții, mai tineri! Ai făcut destul doar și ai văzut cum ai fost răsplătit!”, ”Folosește-ți timpul și banii în alte scopuri!” Când faci ceva frumos pentru Isus, oamenii vor considera asta o risipă, dar Domnul Isus va răsplăti jertfa ta, în Ziua de Apoi: ”Adevărat vă spun că nu este nimeni care să-și fi lăsat casa, sau nevasta, sau frații, sau părinții, sau copiii, pentru Împărăția lui Dumnezeu, și să nu primească mult mai mult în veacul acesta de acum, iar în veacul viitor viața eternă” (Luca 18,29-30).

În al treilea rând, când faci ceva frumos pentru Domnul Isus, faci, de fapt, cel mai important lucru pentru cei care nu cred în El: ”sângele martirilor, sămânța creștinismului” (Tertulian).

Domnul Isus este vasul de alabastru ceresc care, spărgându-se, a răspândit mireasma Sa peste veacuri, ajungând până la noi. Asemenea Lui, și noi suntem chemați, în prag de mare praznic creștin, să ne aducem ca jertfă, să ne spargem voia în fața voii suverane a lui Dumnezeu, pentru ca, prin răstignirea firii noastre păcătoase, să răspândim parfumul lui Isus într-o lume care miroase tot mai mult a putregai și a moarte!

”Un vas de alabastru cu mir de nard curat

Îți fu, Marie, darul, și partea ce Mi-ai dat.

Ai mei, învățăceii, nu te priviră bine,

Când tu, cu buze arse, te-apropiași de Mine!

Nu-nțelegeau că trupu-Mi, să fie îngropat

Cu dor de revedere se vru îmbălsămat.

Ioan, Petru nu văzură tot ce stătea să fie

Ci numai tu, femeie…, tu, singură, Marie!

Câți ani de lipsuri grele și luni de chin sihastru

Ai adunat cu trudă în vasul de-alabastru?!…

Ca mirul dinlăuntru, ca vasul cel de preț

Ți-a fost de-atunci viața, cu traiul ei măreț.

O, câtă prosperare și cât ar crește Via,

Dac-am jertfi cu toții cât a jertfit Maria!

Să se reverse mirul, mireasma cea de nard;

Ea tot sacrificase, chiar vasul fuse spart.

Dar noi… să ni se-audă și nouă glasul sus

Noi cât jertfim în viață ofrandă lui Isus?”

”Vasul”- Valeriu Giorgoni

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Când faci ceva frumos pentru Isus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s