„Mântuit” sau „pe calea mântuirii”?


Odata mantuit, pentru totdeauna mantuit?-print.inddÎntrucât strâng din dinţi oricând se face confuzie între „convertire” şi „mântuire plenară”, îmi permit să întăresc opinia-mi privitoare la erezia -din punctul meu de vedere- a învăţăturii ce circulă în anumite medii creștine, citând un pasaj semnificativ dintr-o carte pe care o recomand: „Odată mântuit, pentru totdeauna mântuit?”, scrisă de pastorul David Pawson. Împărtășesc spusele acestui admirabil domn în multe privințe. Mi se pare însă că a rămas cu mici deficiențe după părăsirea Bisericii Metodiste pentru cea Baptistă :), exagerând importanța botezului la vârsta credinţei ca pas al iniţierii creştine şi judecând, pe alocuri, realitatea trăirii creştine printr-o prismă rigorist-legalistă. Cu aceste două obiecţii deci, care l-au şi făcut cumva mai potrivit baptismului decât metodismului, vă recomand această carte captivantă, din care citez doar un paragraf:

„Cuvântul cheie din sintagma ‘odata mântuit, pentru totdeauna mântuit’ este, evident, cuvântul ‘mântuit’. Uzanţa lui comună dezvăluie deficienţe grave în comparaţie cu Noul Testament. Este folosit invariabil la timpul trecut, referindu-se parcă la un lucru deja înfăptuit şi terminat. Să ne uităm la următoarele comentarii, cât se poate de comune:

‘Am fost mântuit acum zece ani la o evanghelizare a lui Billy Graham.’
‘Sapte persoane au fost mântuite duminică seara.’
‘Esti mântuit, frate?’ 🙂

Există o implicaţie aici. Nu numai că mântuirea este deja îndeplinită, ci ea s-a realizat într-un răstimp foarte scurt, dacă nu chiar instantaneu. Prin urmare, poate fi datată, putându-se preciza anul, luna, săptămâna, ziua, ora şi – în cazul unora – până şi minutul în care s-a realizat. 🙂 Mulţi dintre cei ‘născuți din nou’ consideră un handicap neputinţa altora de a identifica exact data ‘mântuirii’ lor, în special atunci când depun o mărturie de credinţă.

Această convingere nu stă în picioare când este privită în lumina Scripturii, unde paşii iniţierii… pot fi răspândiţi de-a lungul a mai multor ore, zile, săptămâni, luni sau chiar ani.

Întrebarea mai importantă este dacă începutul credinței, atunci când este finalizată, echivalează cu ‘mântuirea’. Sunt oare toţi cei convertiţi consideraţi ‘mântuiți’? Răspunsul este surprinzător. Învăţătura apostolilor foloseşte verbul ‘a mântui’ la trei timpuri: trecut, prezent şi viitor. Se pare că am fost mântuiţi, suntem mântuiţi şi vom fi mântuiţi! Dacă e să intrăm în detalii, accentul cade pe viitor (Mt 24:13, Rom 5:10, 1 Cor 5:5, 1 Tim 4:16, Ev 9:28). Ce concluzie tragem de aici? Că mântuirea este un proces care durează o perioadă de timp, şi nu un act instantaneu. Evanghelia vorbeşte despre ‘Calea’ mântuirii, pe care trebuie să o parcurgem ca să ajungem la destinație.

calea_adevarul_viataCu alte cuvinte, mântuirea nu este completă în niciunul dintre noi. Cea mai potrivită descriere a statutului nostru actual implică folosirea verbului la prezentul continuu – suntem în procesul de a fi mântuiţi. Aşa cum se ruga bătrânul culegător de bumbac: ‘Doamne, nu sunt ce ar trebui să fiu, şi nu sunt ce voi fi cândva, dar, Doamne, fii slăvit că nu sunt ce am fost!”

(David Pawson – ‘Odata mântuit, pentru totdeauna mântuit?’)

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s