Ce înseamnă „femeia” pentru mine?


femeie1Femeia înseamnă „viață”. Privilegiul de a fi purtător de fii nu i s-a dat lui Adam, măcar că Adam a fost cea dintâi făptură a Zidirii, ci Evei. „Eva”, „cea vie”, cea dintâi mamă, capodopera Creației lui Dumnezeu, arată spre fiecare femeie din lumea aceasta, spre darul nemăsurat de a oferi lumii copii, care să ducă mai departe istoria și să desăvârșească planul divin de mântuire și de restaurare. Chiar și femeile care nu sunt mame poartă în ele dorința de a zămisli, devenind, pentru mulți, prezențe mai sensibile și mai calde decât chiar mamele lor.

Femeia înseamnă „emoție”. „Dacă femeia e veselă, toată casa e veselă”. Fiecare simțământ, bucurie, întristare, furie, milă, generozitate, ea, femeia, îl trăiește cu fiecare fibră a ființei ei. Pune emoție în tot ceea ce face și, de aceea, orice spune sau realizează capătă culoare și greutate.

femeie2              Femeia înseamnă „relație”. Trăiește prin relații și se împlinește în relații. Cea mai puternică legătură, cea cu pruncul pe care-l adăpostește, o vreme, în pântecele ei, e doar o dovadă a naturii sale, puternic relaționale.

Femeia înseamnă „protecție”. Oricât ar fi de supărată, de obosită, de îmbufnată, atunci când cei din jur suferă, ea devine o proaspătă revărsare de gingășie, căldură și suport. Nu trece indiferentă pe lângă dramele celor apropiați, se dedică necondiționat și, uneori, se pierde în slujirea celorlalți.

Femeia înseamnă „sensibilitate”. Vede mai multe culori decât bărbatul, este atinsă de orice lucru frumos, dar poate fi și rănită ușor. E un vas fragil, decorat cu picturi florale, adăpostind parfumul vieții.

femeie3              Femeia înseamnă „apostol și taină”. „În cea mai mare parte a istoriei, anonimul a fost o femeie” – Virginia Woolf. Cu miresme alese, în Prima Zi a începutului de Înviere pentru creație, dis-de-dimineață, mergeau spre mormânt femeile prietene ale Domnului. Unde erau bărbații? Încuiați în camera de sus, ferecați de frica necredinței și a dezamăgirii. Ele, cele dintâi sosite la loc de înviere, ele, cei dintâi apostoli și mărturisitori ai triumfului vieții peste umbra morții. Fără scandal, fără risipă de cuvinte, fără infatuare, femeia și-a înscris tainic, discret, mărturisirea spre mântuire, în inimi și slove sfinte, până la noi ajunse.

„Femeia este un trandafir ceresc în viața pământească” – Schiller.

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s