Săptămâna Mare – prin ochii psihiatrului: „luni”


Ziua de luni a Săptămânii Mari

lunea-cea-mare-marea-luni-meditatia-zilei_abab9f9d6c7749            Ziua de luni este marcată de trei evenimente importante: blestemarea smochinului, curățirea Templului și vindecările săvârșite de Domnul în Templu. Primele două momente, blestemarea smochinului și curățirea Templului, ne arată o latură care este prezentă în noi prin felul în care am fost creați. Agresivitatea. Isus era agresiv atunci când circumstanțele o impuneau. Dumnezeu simte, Dumnezeu Se mânie. Sunt creștini astăzi care înnăbușă simțămintele legate de agresivitate, considerând că „un creștin n-are voie să fie agresiv”. Un creștin „are voie” să fie agresiv, nu are voie să fie violent. Adică nu are voie să lase ca agresivitatea cu care a fost creat să degenereze, să-i rănească pe ceilalți. Văzând că, la Templu, credința a fost înlocuită cu afacerea, Isus se manifestă aspru, certând, corectând. Să observăm însă că Isus nu se lasă copleșit de mâhnire, ci se arată sensibil față de cei care au nevoie de atingerea Lui vindecătoare. O lecție și pentru noi că, oricât am fi de supărați pe ceilalți, e frumos să continuăm să-i iubim, să ne rugăm pentru ei, să-i ajutăm atunci când au nevoie, fără însă a ne pierde pe sine și a ne lăsa abuzați.

Săptămâna Mare are o mulțime de evenimente care ne pot servi tuturor drept pilde de viață. Pentru că-n fiecare dintre noi se găsește ba licărirea dumnezeirii, ba firea pervertită a prietenilor falși, a trădătorilor sau chiar a omului religios în aparență, dar fără o credință autentică. În această bătălie dintre fire și duh, depinde de noi pe cine vom lăsa să biruiască. Doamne-ajută!

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s