Săptămâna Mare, prin ochii psihiatrului: „joi”


Ziua de Joi din Săptămâna Patimilor

Joia MareJoia Mare reprezintă comemorarea câtorva evenimente importante: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, vinderea Domnului.
Domnul le spală picioarele ucenicilor. Oamenii nu sunt precum copacii, să se poată pleca doar cei din esență moale. Oamenii sunt, din acest punct de vedere, inversul lor: numai cel puternic se poate pleca. Numai cine se are pe sine se poate dărui. Numai cine e tare se poate smeri. Noi spunem adesea despre oamenii impulsivi, încăpățânați, dificili, că au personalitate puternică. Greșit. Personalitate puternică are doar cel care este stăpân asupra propriilor porniri interioare. Cel care se știe stăpâni nu este robul nimănui, dar este mereu dispus să le slujească altora, de bunăvoie, din plăcere și dezinteresat.
Iuda si marii preoti           În altă ordine de idei, Iuda săvârșește vânzarea lui Isus. În ceea ce-l privește pe Iuda, el este mai bun decât mulți dintre noi. Pentru că măcar a regretat, s-a căit, deși nu și-a dus gestul convertirii lăuntrice până la capăt. După ce trădează, Iuda se întoarce cu banii la marii preoți, cărora Îl vânduse pe Isus. Fără a găsi ecou însă în inimile lor. Lecție pentru noi că, uneori, demonul religiozității de care erau stăpâniţi fariseii, al mândriei, al falsei credințe că „doar noi avem dreptate”, „doar noi suntem mântuiți”, „doar noi avem religia adevărată” face mai multe victime decât demonul materialismului, al cărui rob căzuse Iuda. Dar, și acum, Isus Își păstrează blândețea, bunătatea, candoarea. Nu-l izgonește pe Iuda. Nu-l dă afară. Nu-i este rușine de alegerea făcută. Cristos e altfel decât noi toți. Tăria Lui lăuntrică, forța inepuizabilă cu care iubește, Îl determină să îi primească la Sine pe toți. Și astăzi, face la fel cu noi: nu ne rejectează, ne așteaptă îndreptarea; noi suntem cei care, pentru treizeci de arginți sau pentru neînfrânta noastră mândrie religioasă, plecăm de la El. Sau nu-L aflăm niciodată.

Săptămâna Mare cuprinde o mulțime de evenimente care ne pot servi tuturor drept pilde de viață. Pentru că-n fiecare dintre noi se găsește ba licărirea dumnezeirii, ba firea pervertită a prietenilor falși, a trădătorilor sau chiar a omului religios în aparență, dar fără o credință autentică. În această bătălie dintre fire și duh, depinde de noi pe cine vom lăsa să biruiască. Doamne-ajută!

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Săptămâna Mare, prin ochii psihiatrului: „joi”

 1. Iulia zice:

  Acolo, într-un spaţiu fără religie, unde nu există infatuare, limitare, autosuficienţă…

 2. Onucu Angela zice:

  CU DOMNUL SPRE GOLGOTA, de TRAIAN DORZ.

  Joi…
  și plânge vântu-n frunza de măslin cu umbra deasă
  e așa de tristă-acuma noaptea asta dureroasă!
  O povară făr-de-margini parcă apasă toate cele
  trist suspină râul Chedron
  plâns înlăcrimat sub stele…
  În grădina sub cupole de măslin și palmier,
  în genunchi, cu ochii-n lacrimi sta Isus privind la cer:
  „Tată, dacă-i cu putință depărtează-Mi suferința
  totuși nu cum vreau Eu fie, ci precum ai Tu voința”…

  Și-n sudoarea cea de sânge rugăciunea I se curmă
  ah, e greu păcatul lumii, cu mii de ani în urmă
  și cu mii de ani nainte, marea vină-a omenirii
  cere-ntreagă-acuma prețul mare-al Jertfei ispășirii.

  Lacrimi și sudori de sânge
  multe se preling la vale
  câte nu răscumpără-astăzi plânsul suferinței Sale!
  Ucenicii dorm sărmanii, L-au uitat pe-nvățătorul
  iar prin noapte,
  cu tâlharii,
  vine Iuda vânzătorul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s